Z tym starym, pięknym kościołem to wydaje się, że nikt nie wie co się stało. Jak można było patrzeć jak popada w ruinę i za pozwoleniem ogółu zniknął z właściwego dla siebie miejsca,
teraz można powiedzieć tylko szkoda...
stary zabytkowy kościół na pewno przeniesiony został do skansenu we Wdzydzach. jednak było to najlepsze wyjście dla niego, nikogo stać nie było na utrzymanie go w dobrym stanie. na jego miejscu stoi pamiątkowy obelisk. więcej informacji można uzyskać u księdza proboszcza. pozdrawiam
a więc jeśli idzie o kościół to napewno jest we Wdzydzach ale został tam przeniesiony w latach 90 a nie 80 zeszłego stulecia co do podobieństwa nowego i starego kościoła to takowych nie ma .a jeśli idzie o góre którą widać na zdjęciu to nie jest to Jelenia Góra zwana też przeż niektórych mieszkańców "Płaskowyżem "tylko zupełnie inna góra można ją zlokalizować na tej mapce z pierwszej strony w lewym dolnym rogu .Jeżeli zaś idzie o pełniejsze informacje na temat miejscowości to można odwiedzić biblioteke która mieści się w budynku nowej plebani no przynajmniej kiedyś tam była.
kościół był rozebrany na początku listopada 2004 roku, miał być wkrótce zrekonstruowany we Wdzydzach ale na to zabrakło pieniędzy.
rekonstrukcja jednak nie miała polegać na odbudowaniu go w takiej postaci, w jakiej się znajdował przed rozbiórką, ale odtworzenie jego wyglądu i wnętrza sprzed wieków, czyli jako kościół ewangelicki, a co za tym idzie i empory, ambona, inne wejście... itd. itp
co do rozbiórki, pamiętam dokładnie kiedy się ona odbyła, bowiem sam osobiście inwentaryzowałem ten obiekt od lipca do końca października, i jeszcze na początku listopada wraz z doktorem z politechniki szukaliśmy oryginalnych tynków barokowych na tym kościele.
ku uciesze znaleźliśmy 4x12 cm
powiem tylko, że było tak dziadowsko zimno jak dziś, tyle tylko, że śniegu nie było
gdzieś w domu mam zapuszczone zdjęcia z tej rozbiórki
_________________ poranione skrzydła nie pozwalają mi latać, ale nadal mogę zajść wysoko..
Wysłany: 2011-06-13, 19:43 Wieża ciśnień w latach siedemdziesiątych
Bardzo jestem zdziwiony że kształt dachu na przestrzeni lat się zmienił - bo nie pamiętam przebudowy. Ale gdzieś na na przełomie lat 70 i 80 tych po wichurze były zniszczenia budynku - jako dziecko pamiętam, że cegły z budynku poleciały.
wieza cisnien2.jpg
Plik ściągnięto 28075 raz(y) 67,04 KB
Adrian Pomógł: 1 raz Dołączył: 15 Mar 2011 Posty: 172 Skąd: Kaszuby
Wysłany: 2011-06-17, 22:34
feyg napisał/a:
Przy okazji dzisiejszej wycieczki uwieczniłem miejscową kolejową wieżę ciśnień, pamiętającą jeszcze czasy czasy Kolei Berlińsko-Szczecińskiej:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum