Pomógł: 50 razy Wiek: 54 Dołączył: 10 Maj 2008 Posty: 4794 Skąd: Gdynia Mały Kack
Wysłany: 2009-03-12, 17:15
ja111 napisał/a:
Zniszczony? zdaje się że jak był tak jest
Oj, chyba pomyliłeś Bożepole Wielkie z Potęgowem
To co wedle Wikipedii ma być dworcem jest tylko budynkiem mieszkalnym z czasów "granicznych". Właściwy powojenny dworzec jest parterowy i niepozorny:
Dawno nie jeździłem pociągiem ale jak się jedzie szosą to tak jakby było widać ten >zniszczony< budynek od tyłu ale zastrzegam że nie przyglądałem się zbytnio, z pewnością jest tak jak piszesz
A co to za góra Kaffeeberg? ciekawa nazwa, na Messtichbl. takiej chyba nie ma.
A co do budynku stacji to faktycznie ani śladu on się tylko pojawia jako duch, czasem jak się jedzie szosą przez przejazd, widać go kątem oka, przy bezpośrednim spojrzeniu znika...
Wszelkie szczegóły co do tego budynku i jego zniszczenia chętnie poznam
Pomógł: 50 razy Wiek: 54 Dołączył: 10 Maj 2008 Posty: 4794 Skąd: Gdynia Mały Kack
Wysłany: 2009-03-15, 22:55
Wygrzebałem skan pocztówki z dworcem po rozbudowie, z czasów gdy Bożepole Wielkie były już stacją graniczną.
Z zachowanych kolejowych staroci tej stacji to w pierwszej kolejności wymienię wieżę ciśnień z czasów budowy linii, (prawdopodobnie czynną do dziś) oraz nastawnię od strony Strzebielina GALERIA
A jako bonus - niemiecki posterunek graniczny w Bożympolu Małym w latach 20-tych
źródło mapy
Bożepole Wielkie dworzec.jpg źródło: jak widać
Plik ściągnięto 48679 raz(y) 62,18 KB
Bożepole mapa.jpg mapa z roku 1928
Plik ściągnięto 48679 raz(y) 121,2 KB
Bożepole Małe granica.jpg źródło: Allegro
Plik ściągnięto 48679 raz(y) 30,3 KB
_________________ Kto głośny jak dzwon, ten pusty jak on...
Bożepole Wlk. Stan obecny. Zastanawia mnie jak osoba która robiła zdjecie "małego" budynku dworcowego w Bozympolu, mogła przeoczyć ten duży, właściwy:)...stoją w zasadzie obok siebie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum