Pomogła: 10 razy Wiek: 48 Dołączyła: 07 Maj 2008 Posty: 3529 Skąd: Neufahrwasser b. Danzig
Wysłany: 2009-03-16, 17:51
Wracając do początku wątku, który rozpoczął feyg i jego zdjęć okruchów przeszłości. Mam pytanie: Kiedy zostały na nabrzeżu przy basenach ustawione maszty oświetleniowe? Czy za II RP czy w czasie okupacji?
pawel_45 Pomógł: 13 razy Dołączył: 09 Maj 2008 Posty: 282
Wysłany: 2009-03-16, 18:32
fritzek napisał/a:
... Mam pytanie: Kiedy zostały na nabrzeżu przy basenach ustawione maszty oświetleniowe? Czy za II RP czy w czasie okupacji?
Ustawione przed wojną. Widoczne są na serii zdjęć z 1936r. wykonanych na terenie Warsztatów Portowych MW (stawianie na wodę "ptaszków", próby żurawia pływającego, wodowanie doku pływającego i innych), a także kolorowych zdjęciach Hugo Jaegera zrobionych na terenie KPW krótko po zakończeniu działań bojowych.
Pomogła: 10 razy Wiek: 48 Dołączyła: 07 Maj 2008 Posty: 3529 Skąd: Neufahrwasser b. Danzig
Wysłany: 2009-03-16, 18:50
pawel_45 napisał/a:
fritzek napisał/a:
... Mam pytanie: Kiedy zostały na nabrzeżu przy basenach ustawione maszty oświetleniowe? Czy za II RP czy w czasie okupacji?
Ustawione przed wojną. Widoczne są na serii zdjęć z 1936r. wykonanych na terenie Warsztatów Portowych MW (stawianie na wodę "ptaszków", próby żurawia pływającego, wodowanie doku pływającego i innych), a także kolorowych zdjęciach Hugo Jaegera zrobionych na terenie KPW krótko po zakończeniu działań bojowych.
Kmdr.mgr.inż. Stanisław Rymszewicz lub kmdr.ppor.mgr.inż. Seweryn Bukowski został zamordowany w Katyniu (o tym wspominała moja mama, jeden z tych oficerów był jej ojcem chrzesnym).
Kmdr Rymszewicz zmarl 5 II 1973 r. w Danzigu i jest pochowany na cmentarzu w Oliwie, zas kmdr ppor. Bukowski prawdopodobnie zaginal podczas bombardowania Boulogne w maju 1940 r.
Kmdr.mgr.inż. Stanisław Rymszewicz lub kmdr.ppor.mgr.inż. Seweryn Bukowski został zamordowany w Katyniu (o tym wspominała moja mama, jeden z tych oficerów był jej ojcem chrzesnym).
Kmdr Rymszewicz zmarl 5 II 1973 r. w Danzigu i jest pochowany na cmentarzu w Oliwie, zas kmdr ppor. Bukowski prawdopodobnie zaginal podczas bombardowania Boulogne w maju 1940 r.
W związku z zaszczytną funkcją moderatora, przypominam post Sabaotha: Witaj, ja mam Windowsa w wersji angielskiej, klawiaturę szwedzką, a piszę po polsku W końcu mieszkamy w Unii i trza się integrować.
Teraz to ja nie wiem. Nie wiem o co kaman. Napisalem, ze nie jestem tak doskonaly jak przywolany przez Pana Sabaoth, ktory swietnie sobie radzi z oprogramowaniem. Ja sobie nie radze i za to przeprosilem.
Pomógł: 19 razy Wiek: 96 Dołączył: 07 Maj 2008 Posty: 6911 Skąd: Oliva
Wysłany: 2009-03-18, 22:13
Nie przepraszaj, już to robiłeś w pierwszym poście.
Cytat:
ps. Przepraszam za brak polskich liter i prosze mnie nie karac. Posiadam anglojezyczne oprogramowanie na komputerze i to juz jest wystarczajaca kara dla mnie.
Jakby co to służę instalką polskiego xp gdybyś zamierzał przeinstalowywać. Chyba, że jest inny sposób wgrania polskiego języka.
A wracając do sprawy
miczman napisał/a:
groszek napisał/a:
Gratuluję naprostowania historii tych osób. Jak widać nie zawsze można do końca wierzyć ustnym przekazom.
Otoz chcialbym i to bardzo. Ale jak juz napisalem nie moge. Nie moge bo edytor tekstu jak i system operacyjny jest w jezyku angielskim gdyz moj komputer pochodzi z regionu, w ktorym mowi sie po angielsku. Majac do wyboru pisanie bez polskich znakow lub wcale wybralem to pierwsze. Nieco nieskromnie uznalem, ze moja wiedza moze okazac sie przydatna forumowiczom
Pomogła: 7 razy Wiek: 55 Dołączyła: 09 Maj 2008 Posty: 1312 Skąd: Wrzeszcz, Świńskie Łąki
Wysłany: 2009-03-18, 23:04
Miczman, język polski można sobie ustawić, po prostu trzeba go dodać z listy. Ja mam niemieckiego windowsa, używam także cyrylicy. Niczego nie przeinstalowywałam. Kliknij w ustawienia w ikonce symbolu języka na pasku i dodaj polski programisty
ąęśżź
ываратлпдж
öäü
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum