26 listopada 1939 roku, o świcie, dwie potężne eksplozje wstrząsnęły statkiem M/S Piłsudski, który dzień wcześniej wyruszył w swój pierwszy rejs, jako transportowiec militarny. Dlaczego chluba polskiej żeglugi zatonęła? W 70. rocznicę zatonięcia "Piłsudskiego" Centralne Muzeum Morskie przybliża sylwetkę najsłynniejszego polskiego liniowca.
Cytat:
Wystawę można oglądać od 24 listopada 2009 do 31 marca 2010
Muzeum Miasta Gdyni oraz Pomorska Oficyna Wydawniczo-Reklamowa zapraszają na uroczystą promocję albumu pt. „Legenda „Batorego" w fotografii", merytorycznie i redakcyjnie opracowanego przez Jerzego Drzemczewskiego. Odbędzie się ona 19 grudnia br. (sobota) o godz. 17.00 w Muzeum Miasta Gdyni przy ul. Zawiszy Czarnego 1. Szczególnie mile widziani na promocji będą członkowie załogi „Batorego" i ich rodziny.
W albumie na 230 stronach zaprezentowano 630 zdjęć pochodzących ze zbiorów GAL-u, PLO, Centralnego Muzeum Morskiego w Danzigu, Muzeum Miasta Gdyni, kilkudziesięciu członków załogi „Batorego" oraz własnej kolekcji autora.
Dodajmy, że w 2004 r. ukazała się na rynku księgarskim bogato ilustrowana monografia polskiej żeglugi pasażerskiej pt. „Transatlantyki Polskie", której Jerzy Drzemczewski był współautorem.
_________________ Kto głośny jak dzwon, ten pusty jak on...
Czy ktoś wie jaki był los szalup z Batorego? Wiem że w w1969 były latem w Basenie Jachtowym obok Szkoły Morskiej. Na nich kandydaci na marynarzy uczyli się trudnej sztuki wiosłowania. Potem znikły. Dwa lata później widziałem jedną z nich na wózku na ul. Rejmonta (chyba?). Była przykryta plandeką, ale z odsłoniętym napisem.
Wysłany: 2010-05-07, 10:15
Witam, jestem kolekcjonerem pamiatek po polskich przedwojennych transatlantykach, a także autorem filmów, jakie Państwo zamieścili w tematach. Na chwile obecna pracuje nad albumem dotyczacym naszych przedwojennych motorowców m/s Piłsudski i m/s Batory. Rozmawiam z pasażerami załogą itd, by nakreślić pełen obraz życia na polskich statkach, przed i po wojnie. Chciałem więc zapytać, czy ktos z Państwa, zna kogoś kto pływał na tych statkach, może jest jego rodziną?? Chętnie porozmawiam na ten temat.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum