Mówię tylko trochę po polsku, ale próbuję. Jestem zainteresowany w historii gminy skarszewy. Moja rodzina mieszkała w Skarszewach i w Demline.
Może ktoś mi powiedzieć, czy i gdzie gazety "Schönecker Anzeiger" (lub inne) zachowywaće? W katalogach Uniwersytetu Gdańskiego i w AP Danzig nie mogę go znaleźć.
Mówię tylko trochę po polsku, ale próbuję. Jestem zainteresowany w historii gminy skarszewy. Moja rodzina mieszkała w Skarszewach i w Demline.
Może ktoś mi powiedzieć, czy i gdzie gazety "Schönecker Anzeiger" (lub inne) zachowywaće? W katalogach Uniwersytetu Danzigiego i w AP Danzig nie mogę go znaleźć.
Na temat "Schönecker Anzeiger" napisałem krótki tekst w miesięczniku "Skarszewy" (nr. 5[39], 31 maja 2006 r.). Wtedy jedyny znany w Polsce egzemplarz tej gazety znajdował się w Muzeum Skarszew (skany poniżej). Później znalazłem podniszczony fragment tego pisma (część tytułowa) pod podłogą strychową kamienicy na rynku w tym miasteczku http://wolneforumdanzig.pl/viewtopic.php?t=629 . Obecnie jest on także eksponowany w skarszewskiej placówce muzealnej. Podobno znaleziono jeszcze jedną taką gazetę, ale nie miałem okazji jej zobaczyć. Jakieś egzemplarze są też w Niemczech, o czym świadczą ogłoszenia z tej gazety zamieszczone w książce Waldemara Bendomira, "Landkreis Berent/Westpreussen" z 1981 r. (ilustracja 04 - niestety mam tylko xero tego opracowania, stąd słaba jakość skanu).
01.jpg
Plik ściągnięto 8663 raz(y) 113,44 KB
02.jpg
Plik ściągnięto 8669 raz(y) 118,6 KB
03.jpg
Plik ściągnięto 8669 raz(y) 119,72 KB
04.jpg Źródło: Waldemar Bendomir, "Landkreis Berent/Westpreussen" (1981 r.)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum