Wiek: 38 Dołączył: 11 Maj 2008 Posty: 40 Skąd: Stare Miasto
Wysłany: 2009-09-28, 15:54 Zblewo / Hoch Stüblau
Cześć,
Jestem zainteresowany widokami ze Zblewa i okolic, jako że są to tereny skąd pochodzi cześć mojej rodziny. Szczególnie wioska Bytonia, przez Niemców nazywana podobnie - Bitonia. Chociaż ciężko tam o jakieś charakterystyczne budowle, ale może na dyskach coś znajdziecie. Ja w sumie mam dwie takie same pocztówki, tyle że jedna kolorowana.
zbl.JPG
Plik ściągnięto 40553 raz(y) 63,6 KB
_________________ Peter von Danzig
Ostatnio zmieniony przez ezet 2009-09-29, 08:15, w całości zmieniany 1 raz
Wygląda na to że betoniarnia z mapy to wytwórnia betonowych kręgów do budowy studni i że budynek o który pytasz mógł kiedyś należeć do zabudowań betoniarni. Jego architektura wygląda raczej na przemysłowo-biurową. Masz inne zdjęcia tego budynku? Zdjęcie które zamieściłaś wygląda na wykonane z okna wagonu.
Zdjęcie robiłam telefonem, nie mieszkam tam ale mam w tych stronach rodzinę ( Kleszczewo). Przejeżdżałam tamtędy i czekając przy nastawni na znajomych zainteresowałam się tym budynkiem. Miałam do dyspozycji tylko telefon a moment, w którym zrobiłam zdjęcie został zakłócony przybyciem znajomych. Od razu do akcji wkroczył pośpiech i zdjęcie jest kiepskie.
Będę tam dopiero w lipcu więc może do tego czasu ktoś rozszyfruje ten budynek.
Tam można wejść do środka, ale budynek jest w kiepskim stanie więc w pospiechu nie podejmowałam się wizyty w środku. Obeszłam go od przodu i po bokach.
Była tam betoniarnia tak jak jest tu podane ale podobno mieścił się też tam zajazd ( a to może tłumaczyć ten niemiecki napis z boku budynku). W latach 70/80 była tam restauracja.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum