nie ma tu wyrafinowanego smaku, nie ma ponadczasowej klasyki, nie ma niepowtarzalności
a mieć powinno - jako sine qua non dla tego typu wnętrza
o gustach się co prawda nie dyskutuje, ale bogu dzięki - oceniać można...
a i tak każdy ma swój.
smutne, że dzisiaj wszystko snobując się na nowoczesność - co najwyżej przypomina "galerię" handlową.
Taka ona galeria jak i handlowa.
Taki on prezydencki jak i....
pawel_45 Pomógł: 13 razy Dołączył: 09 Maj 2008 Posty: 282
Wysłany: 2010-06-27, 20:29
Asinus napisał/a:
Nie rozumiem zbytnio o co chodzi, bo jak do zewnętrza można się ewentualnie przyczepić, bo miraż nowoczesność z historycznością zawsze może budzić u kogoś kontrowersje i posądzenia o kicz to wnętrze jest stylistycznie jednolite i sprawia wrażenie normalnego.
Spróbuję wyjaśnić.
Nie oceniam czy to kicz, czy dużej wartości dzieło architektów i projektantów wnętrz. To sprawa gustu i nie zamierzam odnosić się do upodobań Twoich ani innych osób.
Wyraziłem tylko wrażenie jakie odniosłem patrząc na tę fotografię. Wrażenie przykre, zniechęcające do przebywania w takim pomieszczeniu. Wykładzina na podłodze sprawia wrażenie jakby porozciąganych bez ładu kabli. albo porozrzucanych śmieci. Ponury czarny fotel (chyba do oglądania telewizji) o wątpliwej ergonomii i równie ponure czarne lampy. Potężne słupy konstrukcyjne wydatnie zmniejszające optycznie objętość tego pomieszczenia przydają mu dość klaustrofobicznego wrażenia.
Czy to normalne, czy nie – też nie oceniam – z powodu braku określenia granic normalności dla tego przypadku, ale jednolitość stylistyczna urządzenia pomieszczenia i kolorystyka wyposażenia wydaje mi się dyskusyjna. Nie podejmuję jednak tej dyskusji ze względu podanego na początku mego wpisu. Tego przecież nie da się rozstrzygnąć.
Jeszcze raz powtórzę: wyraziłem tylko wrażenie osobiste jakie odniosłem oglądając fot. tego apartamentu - wrażenie bardzo negatywne. Wprawdzie filmik nieco rozszerzył moje spojrzenie, lecz nie zmniejszył przykrego rozczarowania.
Pozdrawiam.
Oglądając zdjęcia wnętrza tego hotelu również jestem negatywnie zaskoczony. W środku spodziewałem się czegoś bardziej gustownego skoro na zewnątrz już musi być ta tandeta.
Pomógł: 19 razy Wiek: 95 Dołączył: 07 Maj 2008 Posty: 6911 Skąd: Oliva
Wysłany: 2010-06-29, 10:07
Ja nie spodziewałem się cudów.
Nawet hotele klasy 5+ mają ujednolicone pokoje. Porównajcie sobie np. sieć Sofitel Luxury na świecie z jego przedstawicielem u nas czyli Grand Hotelem w Sopocie. Ten sam, "bezpieczny" styl, często nawiązujący do lat 60 i 70.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum