Właśnie mija dziesięć lat, od kiedy słupski browar przestał produkować piwo. Dziś, wybudowana w 1857 roku fabryka, wykorzystywana jest pod kompleks hurtowni. Z planów adaptowania go pod restaurację, warzenia w nim lokalnego piwa czy udostępnienia dla zwiedzających na razie nici.
- Nie ma teraz koniunktury dla małego browarnictwa - tłumaczy Kazimierz Stępniak, współwłaściciel słupskiego browaru i autor planu uruchomienia w nim fabryczki lokalnego piwa. - Akcyza na produkcję piwa jest teraz za wysoka. Czekamy na jej obniżenie - mówi Kazimierz Stępniak, przedsiębiorca i właściciel kilku zabytkowych obiektów, w tym spichlerza w Słupsku i młyna zamkowego w Lęborku.
Cytat:
Zdaniem mieszkańców, browar, jak na razie, popada w ruinę. - Budynek ma powybijane szyby i niszczeje - twierdzi pani Kamila.
Co innego twierdzi wojewódzki konserwator zabytków. - Robimy przeglądy co dwa lata i zlecamy naprawy - mówi Zdzisław Daczkowski
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum